top of page

Neomezená dovolená: Jak si vzít volno a přežít to?

Představte si to – váš šéf vám oznámí, že můžete mít dovolenou, kdy chcete, na jak dlouho chcete, a hlavně – kolikrát chcete. Ne, to není sci-fi ani nový díl „Black Mirror“. Tohle je realita pro zaměstnance firem, které si řekly: „Proč bychom nemohli dát lidem neomezenou dovolenou?“ Možná si říkáte, že to musí být sen. Ale jako u všeho, i tady platí, že každá mince má dvě strany.



Na papíře to vypadá jako neodolatelná nabídka. Konečně si můžete naplánovat ten měsíc na Bali, o kterém sníte už roky, a přitom nemusíte škudlit s každým dnem dovolené. V praxi to ale může být složitější. Víte, jak se říká: „Když něco zní příliš dobře, aby to byla pravda, pravděpodobně to pravda není.“ A tak je to i s neomezenou dovolenou.


Jedním z důvodů, proč firmy přecházejí na neomezenou dovolenou, je přesvědčení, že zaměstnanci budou šťastnější a loajálnější. Studie z Oxford University's Saïd Business School ukazuje, že šťastní zaměstnanci jsou o 12 % produktivnější než ti nešťastní. A pokud zaměstnanci mají pocit, že firma důvěřuje jejich úsudku, je pravděpodobné, že se do práce vrátí nabití energií a nápady. Například ve společnosti Netflix, kde tento benefit zavedli již před lety, si šéfové všimli, že lidé pracují lépe, když nejsou vázáni na klasický model „kolik dní volna si ještě můžu vzít“.


Jenže pak tu máme ten paradox – co když se naopak zaměstnanci bojí vzít si volno? Zní to absurdně, ale je to tak. Když je dovolená neomezená, někteří lidé mají strach, že pokud si vezmou moc volných dní, budou vypadat jako flákači. V jednom výzkumu provedeném společností Namely se zjistilo, že zaměstnanci v průměru využívají méně dovolené, když mají volnost si ji čerpat podle svého uvážení. Je to jako když máte neomezený bufet, ale nakonec si dáte jen salát, protože nechcete, aby vás někdo soudil, že jste si naložili příliš.


A co na to kolegové? Je jasné, že když Franta z marketingu mizí každý druhý týden na „duševní detox“ do Thajska, zatímco vy táhnete jeho práci, může to vyvolat určitou míru frustrace. Ale na druhou stranu, neomezená dovolená není výzva k tomu, abyste přestali pracovat úplně. Vyžaduje to zodpovědnost, schopnost plánovat a hlavně – komunikaci s týmem.


Jak byste využili neomezenou dovolenou?

  • Bral bych si stejný počet dní volna, jako doposud.

  • Bral bych si více volných dnů než nyní.

  • Bral bych si pravděpodobně méně volna než nyní



Jedna věc je jistá: pokud si firma neomezí volno, musí to udělat s rozumem. Některé společnosti, jako je LinkedIn, zavedly minimální počet dnů dovolené, které si každý zaměstnanec musí každý rok vzít. To zajišťuje, že se lidé skutečně odpočinou a nevyhoří. Protože věřte, nebo ne, i ten největší workoholik potřebuje občas vypnout.


Jak se tedy osvědčila neomezená dovolená v praxi? Záleží na tom, koho se ptáte. Pro některé firmy je to naprostý hit – zaměstnanci jsou spokojení, výkon jde nahoru a všichni jsou "šťastní". Pro jiné je to spíš noční můra plná nedorozumění a nevyužitého volna. Ale jedno je jisté – svět práce se mění a neomezená dovolená je jedním z nástrojů, které tuto změnu ztělesňují. Takže až vám váš šéf nabídne nekonečné volno, neváhejte, ale vezměte si ho s rozumem. A hlavně – nezapomeňte se vrátit do práce.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page